torsdag 27 januari 2011

"Eldat rådjur"

Eftersom det är så skralt med jakthistorier nuförtiden så slänger jag in ett recept som återkommer i vårt kök minst en gång i kvartalet. Hittade receptet på Robsoft där det av en forists barn kallas för "Eldat rådjur". Och visst - man känner sig lite som Morberg när man står där med den brinnande gjutjärnspannan i näven...

Ginflamberad rådjursytterfilé

Enormt gott och relativt enkelt(trots att alla maträtter som har "flamberat" i namnet verkar märkvärdiga).

Krossa ca 20 enbär och 20 pepparkorn (svart/vit/rosé efter egen smak)
Gnugga in kryddorna på filéerna (ytterfilé av hare/rådjur eller innerfilé av älg/hjort).
Bryn filérna runt om och låt steka på medelvärme till de är rosa inuti.
Salta och häll på ca en halv dl gin. Tänd på, men akta fläkten!
När det slutat brinna tar du upp filéerna och rullar in dem i folie. Låt dem vila under tiden du gör såsen.

Sås:
Smält ner ca 100 g Philadelphiaost i gin/stekskyn och häll på ett par dl grädde. Koka ihop såsen.
Smaka av med soja, salt, peppar och ev mer gin.

Servera med klyftpotatis, hasselbackare eller gratäng.

Jag vill gärna dricka ett gott rött vin till maten. En druva jag snöat in på är Zinfandel. Favoriten är 7 Deadly Sins. Ett annat, också det prisvärt, vin med samma druva är Gnarly Head.

Matlagningswhisky är nästan ett måste - här förespråkar jag Talisker. Fiiiiiiin och lååååång pepparton i den rackaren!

Klämmer några bilder som avslutning. Hoppas det smakar!






Inga kommentarer: